Wees hebberig als anderen bang zijn

Laatste reactie 17/03/2020 20:24 door Sebastiaan
· Markeren als ongelezen
Mark de Vries 1 jaar geleden geplaatst
Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de beurzen momenteel wereldwijd crashen en tot wel 30% in de min staan. In amper 3 weken tijd is de complete winst van de afgelopen 2 jaar verdampt en het einde lijkt nog niet in zicht. Dit alles komt door de impact van het corona virus en de prijzenoorlog op de oliemarkt. En omdat er al heel veel "lucht" in de markt zat gaat het extra hard.

Het gaat te ver om precies uit te leggen waarom dat zo is, maar vergelijk het met een ballon die je steeds verder oppompt. Hoe meer lucht, hoe harder de knal.

Het wachten is nu op de maatregelen die de centrale banken gaan nemen om de economie te redden. Als ze niks doen kan het bankenstelsel instorten en dat wil men natuurlijk ten koste van alles voorkomen.

Wat betekent dit voor beleggers?

Warren Buffet (een van de meest succesvolle investeerders ooit) heeft ooit gezegd:

"Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful"

Hiermee bedoelt hij dat je voorzichtig moet zijn om aandelen te kopen als je iedereen het over zijn winst heeft en dat je juist moet kopen als iedereen in paniek verkoopt. Betekent dit dan dat je nu al je spaargeld in aandelen moet stoppen?

Nee.

Niemand weet namelijk waar de exacte bodem ligt voor deze crash. Maar dit is voor mij wel de tijd om op zoek te gaan naar koopjes die ik "on the way down" goedkoop kan inslaan voor de langere termijn. Een goed voorbeeld hiervan is het aandeel Shell dat inmiddels in waarde is gehalveerd vanaf het hoogste punt dit jaar in januari. Deze aandelen kun je dus eigenlijk met 50% korting kopen als je er vanuit gaat dat het aandeel ergens in de toekomst weer op zijn oude waarde terechtkomt.

ALS dat gebeurt, maak je 100% rendement op je aankoop. Want iets dat 50% zakt, moet 100% stijgen om weer op zijn oude niveau te komen. OF het gebeurt weet natuurlijk niemand zeker. Het blijft beleggen en daar zitten altijd risico's aan. 

Voor hetzelfde geld dumpen we de komende tijd door en gaat er nog eens 50% af. Dit is zeker een mogelijkheid als het de centrale banken niet lukt om de boel omhoog te houden met hun maatregelen. Een strategie zou kunnen zijn om het geld dat je beschikbaar hebt voor beleggen te verdelen in stukjes van 10%, waarmee je als een laddertje naar beneden bijvoorbeeld elke maand iets koopt.

Dus in plaats van bang te zijn is dit in mijn ogen een uitgelezen kans om op koopjesjacht te gaan. Zorg echter wel dat je wat cash achter de hand houdt om nog wat te kopen als de prijzen nog eens door midden gaan.

Disclaimer: Dit is geen beleggingsadvies, maar mijn visie op de markten. De meerderheid van de beleggers lijdt verlies, dus als de meerderheid nu in paniek zijn aandelen verkoopt... ;)

P.S. Crypto is geen veilige haven, want dat dumpt momenteel net zo hard mee met de rest van de markt. Goud en zilver kunnen wel heel aantrekkelijk worden als de malaise aanhoudt.

Stay safe en beleg alleen met geld dat je kunt missen.
🔥 Jacko Meijaard 1 jaar geleden geplaatst
Mooi topic Mark!

Mensen die me hierin al wat langer volgen weten dat ik al jaren wacht op een flinke correctie/dump en denk dat die nu is gekomen. Ook omdat je nu pas in de media berichten begint te krijgen over een naderende recessie.

De meeste winst ligt inderdaad altijd als niemand durft te kopen. Kijk naar de huizenmarkt een tiental jaren geleden. Niemand wilde kopen toen het super goedkoop was om een huis te kopen; percentueel gezien kun je dan de meeste winst behalen. De fout die de meeste mensen maken is echter dat ze iets kopen wat in een hype-modus zit, en zo dus de pan ingaan. 

Kijk maar naar Bitcoin toen die naar 20.000 dollar ging. Ineens hoorde ik iedereen over crypto, en iedereen wilde het hebben - zelfs bij de bakker en kapper hadden ze het er over. Als het zo ver is, weet je dat je uit moet stappen. 

Uiteindelijk zit de massa altijd fout.
reactie op @jackomeijaard:
Mark de Vries Dat is exact de insteek die je moet hebben om succesvol te beleggen. Zodra je bij de kapper hoort wat je moet kopen moet je wegwezen en zodra iedereen roept dat je gek bent kon je weleens goed zitten! 😉
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jan M 1 jaar geleden geplaatst
Wil hilarisch en jammer tegelijk dat crypto het nu niet goed doet. 

Casper van Vliet van Vliet 1 jaar geleden geplaatst
Toevallig een tijdje geleden heel langzaam aan begonnen met kennis over beleggen op doen, met als doel instappen als 'de recessie' komt. Nou iets eerder dan verwacht dus. Helaas is mijn kennis nog vrij beperkt.

Toch lijkt me dit een prachtig moment om in te stappen zoals jullie ook zeggen. 
Wat raden jullie aan om te kopen?
reactie op @caspervanvliet:
Sieto vd Pas op met wat je vraagt...!

Als ik nu zeg: 'Air France KLM is wel mooi goedkoop nu', ga je het dan kopen?

Want daar is sinds begin dit jaar dan wel zo'n 60% van de prijs van af. Maar hoever zakt ie dan verder? Ga je ook vragen wanneer je moet verkopen? En wat als iemand dan niet of laat reageert?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mark de Vries 1 jaar geleden geplaatst
@caspervanvlietvanvliet​ Dat is net zoiets als vragen welke auto je moet kopen 😉

Hoe groot is je gezin? Ga je ermee op wintersport? Hoeveel kilometer rijd je per jaar?

Voor beleggen gelden andere vragen:


Wat is je horizon? Wat is de bestemming van je eindkapitaal? Wat is je risicotolerantie? etc.

Ik kijk bijvoorbeeld naar junior miners die actief zijn in het vinden en produceren van goud en zilver. Deze aandelen zijn extreem risicovol, maar hebben ook een extreem potentieel.

Beleg je voor de lange termijn, dan kun je kijken naar aandelen met een hoog dividend die extreem gedaald zijn.

Wil je profiteren van de virusuitbraak, dan zijn er bijvoorbeeld bio tech aandelen die juist interessant zijn.

En zo zijn er nog veel meer opties.
reactie op @tradermark:
Sieto vd @tradermark​ wat vind je van ABN als aandeel met een, inmiddels steeds meer, gunstig dividend rendement?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mark de Vries De kans is groot dat mocht een Nederlandse bank in de problemen komen, dat ze ondersteund worden door de overheid. Hebben we eerder gezien. Daarnaast mooi dividend. Snap wel dat deze op je radar staat.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
🔥 Sieto vd 1 jaar geleden geplaatst
De uitspraak van Buffet is inmiddels een modern classic, maar 'don't try to catch a falling knife' is dat ook...

Je voorstel voor plukjes kopen terwijl een aandeel nog (mogelijk) zakt, is wel een verstandige.

Ik ben daar vorige week ook mee begonnen, met ABN bijvoorbeeld. Die stond toen nog op een dikke 12 Euro... 😂

Gelukkig is het met speelgeld, als in: geld wat ik niet, nooit, ergens anders voor nodig heb.
reactie op @sieto:
Sieto vd 'don't try to catch a falling knife' - dat lesje ook weer geleerd! 😭😂
1 jaar geleden

Beantwoorden

Thijs Blankestijn @sieto​ dat heb ik eens geprobeerd tijdens mijn opleiding tot kok. Twee flinke japen in mij hand en het koksmes boorde zich in de harde neus van mijn veiligheidsschoen. 😂 ik was nog vrij jong zullen we maar zeggen. 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Bas Vd 1 jaar geleden geplaatst
Mensen die vragen welke aandelen ze moeten kopen zouden index fondsen moeten kopen en niks anders. 

Want als je die vraag stelt heb je in ieder geval nog niet genoeg kennis.

Maar om je een richting op te sturen kijk eens naar bedrijven met een PB ratio van onder de 1. Je eigen taak om uit te zoeken waarom die interessant zijn ;)
Theo Verdurmen 1 jaar geleden geplaatst
Ik luister vaak naar BNR nieuwsradio. Deze geven vaak advies over aandelen welke je het beste kan kopen. Of welke juist niet.
Zelf zou ik niet graag aandelen kopen omdat mijn kennis van deze materie gering is.
Met aandelen zou ik dan veel geld kunnen verliezen.
reactie op @theoverdurmen:
Sieto vd prima overweging, Theo!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Sanne V K 1 jaar geleden geplaatst
Ooit aandelen Fortis gekocht die 50% in waarde waren gedaald, stapte in op 10,30 om 2 weken later te zien dat ze naar 0,70 gingen om nooit meer boven de 3 uit te komen :-)
reactie op @sannevliegtveel:
Mark de Vries Ja dat kan ook. Er zitten altijd risico's aan beleggen, maar de mensen die op €0.70 of €1 hebben gekocht pakten met €3 alsnog 300/350% rendement. Er zijn altijd winnaars en verliezers.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bas Vd Stock picking is ook een vorm van speculeren. Dus hoger risico en ja ook kans op betere returns.

Zorg eerst dat je een goede basis legt met breed gespreide index fondsen. Bovenop een goede cash buffer. Dat zou 99% winstgevend moeten kunnen op lange termijn.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
wessel fielt 1 jaar geleden geplaatst
Wat is een goede website om met een klein startbedrag te beleggen?
Mark de Vries 1 jaar geleden geplaatst
@wesselfielt​ DeGiro of Flatex (beide van hetzelfde moederbedrijf) als je voor de lange termijn wil beleggen. Daar kun je ook de grote indexfondsen kopen, die geschikt zijn voor defensieve beleggers.

Ik heb een tijdje terug een uitgebreide review geschreven:

https://tradewinst.nl/flatex-review-en-ervaringen/

Aanmelden is gratis en er is geen minimum bedrag.
🔥 Jacko Meijaard 1 jaar geleden geplaatst
Wellicht dat https://www.meesman.nl/ ook interessant voor je is. Hoef je er zelf niet echt naar om te kijken.
reactie op @jackomeijaard:
Mark de Vries Ook een prima club. Wel een iets hogere drempel met minimaal €10.000 eenmalig of €100 per maand per automatische incasso. Maar aan de andere kant zijn dat toch ook wel de minima om een beetje leuk rendement op te bouwen.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bas Vd En als je 100 per maand niet kan missen, kan je beter je geld gebruiken in kennis/cursussen om te zorgen je meer gaat verdienen.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Sebastiaan van Helden 1 jaar geleden geplaatst
Mooi topic Mark!
Heel leerzaam, eentje om later op terug te kijken!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 March 2020 om 05:34
Aantal lezers 141
Aantal reacties 24