Vijf tips voor het vinden en maken van een geschikte header afbeelding

Laatste reactie 08/06/2021 08:55 door Arjenne
· Markeren als ongelezen
Léon Gotjé 1 jaar geleden geplaatst
Dag allemaal. Gisteren was ik met een forum member per mail waarin we het hadden over de header van zijn website, in dit geval met Marketheme 2, maar het volgende gaat op voor heel veel verschillende websites.

Ten eerste wil ik graag verwijzen naar het topic van @tradermark​ wat een zeer goede bron is voor het verkrijgen van rechtenvrije afbeeldingen https://forum.internetsuccesgids.nl/conversations/ultieme-lijst-voor-gratis-afbeeldingen-en-stockfotos

Kleine tips voor het downloaden van een afbeelding vooraf:
- Zorg dat de afbeelding rechtenvrij is (of aangekocht voor gebruik op je website)
- Zorgt dat de afbeelding scherp en groot genoeg is voor gebruik van je afbeelding. (de meeste schermen hebben tegenwoordig al een resolutie van 1920 bij 1080 pixels (HD Scherm)

Nu je op technisch gebied weet waar je naar op zoek bent is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte afbeelding voor jouw website. Dit blijkt nog niet altijd even makkelijk. Met de tips hier onder hoop ik jullie te helpen om dit proces makkelijker te maken.

Tip 1: Het onderwerp van een afbeelding dient centraal te staan


Letterlijk en figuurlijk. Als het belangrijkste object van je afbeelding zich aan de zijkanten bevind heb je grote kans dat niet goed zichtbaar is wat er met de afbeelding bedoelt is. Zorg dus dat als je naar het midden van een afbeelding kijkt, je nog steeds ziet wat er gebeurd.

Goed voorbeeld: https://pixabay.com/nl/photos/euro-munten-valuta-geld-gele-1353420/
Verkeerd voorbeeld: https://pixabay.com/nl/photos/arm-wrestling-indische-worstelen-567950/

In het goede voorbeeld zie je dat het onderwerp op alle plekken mooi centraal en zichtbaar blijft.

Tip 2: Zoek op engelse termen voor het onderwerp dat je zoekt


Beperk je bij het zoeken van een term niet alleen maar tot de nederlandse taal. De engelse taal kent soms meerdere woorden om een situatie/onderwerp uit te lichten. Denk bijvoorbeeld aan: old people, elder/elderly people, seniors etc.

Tip 3: Maak gebruik van websites die je een lijst met synoniemen voor een woord geven


Wanneer je letterlijk zoekt op een bepaalde term, dan beperk je je vaak tot 1 term, terwijl er meerdere synoniemen voor beschikbaar zijn. Zo kan je bij "geld" of "money" bijvoorbeeld ook zoeken op wealth, valuta, cash, wallet, bank etc.

Tip 4: Een header hoeft niet persée gelijk te zijn aan je titel, maar kan ook een sfeer uitstralen


Een header afbeelding is een ondersteunend (geen dragend) middel van je artikel. Het hoeft dus niet gelijk te zijn aan een woord in de titel van je artikel of website. Gaat je artikel bijvoorbeeld over een bepaalde functie in WordPress, dan kan je ook prima een afbeelding van een tekstverwerker (programmeur) tonen.

Voorbeeld: https://pixabay.com/nl/photos/code-html-digitale-codering-web-1076536/

Of wat dacht je van een brood tonen, wanneer je het hebt over het instellen van breadcrumbs op je website: https://pixabay.com/nl/photos/bakkerij-brood-baker-schort-bakken-1868396/

Tip 5: Zorg voor kleur in je afbeelding


Zoals eerder aangegeven is een header afbeelding een ondersteunend element. Het is dus van belang dat er kleur in zit. Dit heeft er mee te maken dat je vaak op de voorgrond van een header afbeelding verschillende zaken wilt tonen. Denk bijvoorbeeld aan titels, knoppen of zelfs een logo. Om deze reden wordt er ook vaak een kleurfilter over een afbeelding geplaatst, om er voor te zorgen dat de inhoud die er bovenop getoond wordt vrijwel altijd goed weergegeven wordt.

Goed voorbeeld: https://pixabay.com/nl/photos/geld-winst-financiering-business-2696228/
Verkeerd voorbeeld: https://pixabay.com/nl/photos/geld-geld-toren-munten-euro-%E2%82%AC-coin-2180330/

Ik zou nog meer tips op kunnen stellen, maar ik denk dat in de basis je met deze 5 tips bijna altijd in staat bent om een geschikte afbeelding voor jou bericht, pagina of homepage te vinden.

Wees niet bang om deels af te wijken van je oorspronkelijke zoekterm, ook afbeeldingen die je later vind geven je misschien goede inspiratie voor nieuwe zoektermen.

Wanneer je een afbeelding gaat downloaden en je ziet goede alternatieven staan, download deze ook direct en bewaar ze op een plek waar je ze later terug kan vinden. Dit kan van pas komen wanneer je opnieuw een bericht of pagina binnen dezelfde categorie gaat schrijven. Denk aan updates, podcasts, etc.

Als een afbeelding die je hebt gevonden/geprobeerd hebt als header toch niet goed bevalt, beschouw deze dan niet als verloren. Er is een goede kans dat je deze afbeelding alsnog in je lopende tekst kan gebruiken als ondersteunende illustratie om je verhaal wat leesbaarder en interactiever te maken.

Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen. Wanneer je extra tips of vragen hebt, deel ze dan vooral hier onder.
Mark de Vries 1 jaar geleden geplaatst
Leuk, thanks!

Aanvulling: Ik heb een template voor mijn featured images gemaakt in canva.com. Daar zit een donker filter overheen en een tekst in een vast format, die ik in een minuutje kan aanpassen. Canva heeft trouwens zelf ook een enorme beeldbank.

Dit zorgt voor continuïteit en een snelle workflow.
John van Aalst 1 jaar geleden geplaatst
Top Léon 
Jeroen Santing 1 jaar geleden geplaatst
goed topic @leongotje​! top :-)
Jan Hamersma 1 jaar geleden geplaatst
Goede tips Léon,

Bedankt!  
Johanna Versteden 1 jaar geleden geplaatst
Top Leon!!
Sebastiaan van Helden 1 jaar geleden geplaatst
Enorm waardevol dit!
Demi Wilpstra 1 jaar geleden geplaatst
Goede tips! Dankjewel!
frank bettens 6 maanden geleden geplaatst
super tip bedankt
Arjenne Schuurman 5 maanden geleden geplaatst
Interessante tips, bedankt Leon!
Theo Verdurmen 5 maanden geleden geplaatst
Ga ik toepassen, dankjewel Leon.
Arjenne Schuurman 1 maand geleden geplaatst
Bedankt Leon!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 January 2020 om 12:35
Aantal lezers 436
Aantal reacties 12