urencriterium van toepassing?

Laatste reactie 14/02/2019 09:15 door Piet Hein
· Markeren als ongelezen
André 2 weken geleden geplaatst
Momenteel werk ik nog parttime in loondienst en wil wel beginnen als zelfstandige en met de belastingvoordelen als starter die daarbij horen. Urencriterium is daarbij vereiste en ik denk ook wel aan die 1225 uur per jaar te kunnen komen als ik er nu volledig voor ga en al mijn tijd besteed aan oa productonderzoek op internet, website(s) bouwen, artikelen schrijven en administratie etc.
Mijn vraag is of mensen hier ervaring hebben met hoe de Belastingdienst omgaat met hun urenregistratie als affilate marketeer (liefst ook met part-time baan). Daarbij vraag ik me ook af of er bewijs wordt gevraagd dat je minstens 1225 uur in een jaar gewerkt hebt en als je dat dan ook echt gedaan hebt hoe kan je dat dan aantonen ? 
🔥 Jacko Meijaard 2 weken geleden geplaatst
Het beste is om hiervoor in gesprek te gaan met een goede boekhouder en het hem/haar voor je te laten regelen. Dan heb je er zelf geen omkijken naar en weet je dat het goed is geregeld. 
Bas Vd 2 weken geleden geplaatst
Word wel eens om gevraagd ja. Maar volgens mij heb je sowieso er weinig voordeel als je niet veel winst draait. 

https://www.berekenhet.nl/ondernemen/netto-inkomen-zzp-er.html hier kan je het een en ander uitrekenen.
Bert van den Einden 2 weken geleden geplaatst
Wat betreft het urencriterium:

Ik hou voor mezelf gewoon in een Excel file bij wat ik aan uren besteed aan welke werkzaamheden. Dit kun je redelijk specifiek doen.

Bijvoorbeeld:
Zoekwoordonderzoek artikel A: 0,5 uur
Artikel A geschreven: 2 uur werk
Artikel A optimaliseren (links, afbeeldingen, etc.): 0,5 uur

En ik weet zeker dat dit uitgebreider kan.

Het is maar dat je aan kunt tonen dat je ook daadwerkelijk relatief veel tijd (+/- 24u per week) aan je business besteed.

Ditzelfde geldt ook voor het bijhouden van je boekhouding. De belastingdienst verplicht je niet om dit op een bepaalde manier te doen. Als je maar dingen kunt verantwoorden/laten zien/aantonen: inkomsten, uitgaven, btw, etc.

Maar je zou dit voor de zekerheid idd eens aan een belastingadviseur/boekhouder kunnen vragen.

En ook als je nog maar weinig winst draait, zeg een paar 100 euro in een jaar, heb je hier echt wel belastingvoordeel bij.
reactie op @bertvandeneinden:
Bas Vd Welke voordelen heb je dan?
2 weken geleden

Beantwoorden

Bert van den Einden Van de ondernemersaftrek, waaronder de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Dit is om (met name) startende ondernemers te stimuleren om door te gaan, gezien de winst na belasting met deze ondernemersaftrekken hoger uitvalt.
2 weken geleden

Beantwoorden

Bas Vd Maar op paar honderd winst maakt die aftrek toch niks uit omdat je over dat bedrag sowieso geen IB verschuldigd bent?
2 weken geleden

Beantwoorden

Bert van den Einden Na het toepassen van de zojuist genoemde aftrekposten niet nee.

Waar staat dat je over een X bedrag sowieso geen IB verschuldigd bent?
2 weken geleden

Beantwoorden

Bas Vd Ook zonder die aftrekposten. Heeft alleen invloed als je wat meer winst draait.

https://www.berekenhet.nl/ondernemen/netto-inkomen-zzp-er.html
2 weken geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
🔥 Sieto vd Heide 2 weken geleden geplaatst
 Je moet de Belastingdienst een correcte urenregistratie kunnen tonen, wanneer ze er om vragen. Hoe je dat doet, of hoe dat er uit ziet maakt voor hun niks uit. Voor je ondernemersaftrek moet je binnen één kalenderjaar die 1225 uren kunnen maken, begin er dus niet te laat in het jaar mee. Hoe later je begint, zeker i.c.m. een parttime baan, kan het moeilijk zijn.

Ik was recent bij de KVK voor een startersvoorlichting. Daar werd gezegd dat je als starter die voor alle aftrekposten in aanmerking komt, over de eerste 13K belastbaar inkomen per saldo geen belasting betaalt.

Overigens wordt je als ZZP'er/freelancer/eenmanszaak belast over je inkomen, niet je winst (da's met een BV).
reactie op @sieto:
Bas Vd Klopt niet hoor.

Over de eerste 22k winst betaal je geen inkomstenbelasting. Zie ook die tool.

Bij eenmanszaak enzo betaal je juist belasting over je je winst. Je hebt geen inkomen, wat je uitbetaald zijn gewoon prive boekingen.

Bij een BV is het anders ja. Daar betaal je je eigen juist wel een salaris.
2 weken geleden

Beantwoorden

Sieto vd Heide Dank voor de aanvulling; misschien heb ik bedragen fout (zal als ik weer thuis ben de sheet er nog eens op nakijken). Punt was in ieder geval dat je met een eenmanszaak met zelfstandigen aftrek, startersaftrek en algemene heffingskorting bij een bepaald inkomen 0 inkomstenbelasting betaalt. Daarom zijn die aftrekposten de moeite waard.

Bij een eenmanszaak is je winst juist je inkomen en je betaalt over je winst inkomstenbelasting. Bij een BV betaal je een ander soort belasting (vennootschaps-, volgens mij).
2 weken geleden

Beantwoorden

Bas Vd Die aftrekposten zijn alleen nuttig vanaf een bepaald bedrag winst. Anders hebben ze niet eens effect. Dan betaal je toch al niks aan IB.

Bij BV dien je je eigen een salaris te geven van minimaal 45k (met uitzonderingen) en die is gewoon normaal belast dus ook IB.

Over de rest betaal je o.a. vennootschapsbelasting. 

Op die berekenhet site kan je het allemaal invullen en kijken wat het beste uit komt.
2 weken geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
André 2 weken geleden geplaatst
Ok dank jullie wel voor de reacties, hiermee kan ik het verder onderzoeken. 
Edwin Petersen 1 week geleden geplaatst
Hier nog even input van een goede boekhouder😊

In theorie is het zo dat de belastingdienst met een omgekeerde bewijslast werkt. Normaal gesproken ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar bij de belastingdienst moet je aantonen dat je onschuldig bent.

Een Excel sheet is in principe niet voldoende, als je de verkeerde persoon treft. Want in principe kan je daar alles invullen.

In de praktijk zal het niet zo snel een probleem zijn. Belangrijk is om ze direct te overtuigen. Dus als je vragen krijgt, niet alleen de Excel sheet te sturen maar bijvoorbeeld ook kopieën van de artikelen die je geschreven hebt opsturen.

Bij de belastingdienst is het gewoon ontzettend belangrijk om direct duidelijk te zijn dat alles klopt.
reactie op @edwin:
Bas Vd Blijf het vaag vinden, heb het zelf niet echt bijgehouden. Heb daarnaast geen baan dus doe dit full time. Dus die uren heb je zo.
Vroeger keken ze naar je omzet, maar nu willen ze idd uren zien.

https://keeping.nl/ zou je het bij kunnen houden. Vind zelf maar grote onzin met weinig toegevoegde waarde.
1 week geleden

Beantwoorden

Piet Hein Bouwkamp Ik denk dat je er niet te zwaar aan moet tillen. 

Als het goed is zit je niet de hele dag niks te doen en komt er echt wat uit je handen. 

Dus laat je gewoon zien dat je een supergrote site hebt gemaakt met superkwalitatieve artikelen. Zij snappen ook wel dat je dat niet van de ene op de andere dag uit de grond stampt. 

Heb je dit niet? 

Dan heb je waarschijnlijk echt uit je neus zitten eten al die uren... Of je iig met de verkeerde dingen bezig gehouden ;)
1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 February 2019 om 22:20
Aantal lezers 39
Aantal reacties 17