Site loopt, enkele commisies behaald. En nu?

Laatste reactie 20/04/2020 15:32 door Barry
· Markeren als ongelezen
Barry de Leeuw 6 maanden geleden geplaatst
Hoi allemaal,

In een ander topic borrelden wat vragen bij me op. Ik heb mijn site nu 3 maanden online en heb een handvol commissies verdiend. Wat moet je doen als je je site hebt lopen?

Ik heb een handvol commissies verdiend. Tenminste ze staan op 'Onder behandeling'. Kan ik afwachten en wanneer het geaccepteerd is op mijn bankrekening storten en thats it? Hoe moet ik dit volgend jaar op de inkomstenbelastingaangifte aangeven? Ik zie ook soms iets over facturen. Heb ik daarmee te maken?

Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik allemaal rondom het verdiende geld moet doen.
F. de Haan 6 maanden geleden geplaatst
Hoi Barry, 

Dat hangt er allemaal vanaf of de belastingdienst je ziet als ondernemer. 
Als het geld daadwerkelijk op je bankrekening wordt gestort heb je inkomsten voor de belastingdienst. Dit geeft je dan op bij resultaat uit overige werkzaamheden bij je jaarlijkse inkomstenbelasting.

Dit is wat je doet. Ik ga er nu vanuit dat je geen ondernemer bent voor de btw. Tenminste je hebt nog geen inkomsten en ook niet niet regelmatig. Dit kan natuurlijk komen en grote kans dat je dan wel ondernemer bent. Dan ben je verplicht om een administratie bij te houden. Bij uitgaven en inkomsten bereken je in bijna alle gevallen btw over. Doorgaans doe je 4 x per jaar aangifte omzet belasting. Als dit allemaal abracadabra is, win advies in bij één boekhouder ;-)
Barry de Leeuw 6 maanden geleden geplaatst
Hmmm als het serieus wordt heb ik zeker weten een boekhouder nodig. Geen idee hoe het zit met btw berekenen. Moet ik BTW berekenen wanneer ik geld laat uitbetalen door TradeTracker?

Dus voorlopig kan ik kleine bedragen gewoon laten uitbetalen op mijn rekening en volgend jaar bij de inkomstenbelasting invullen als extra inkomen o.i.d.? En dat is alles totdat het echt serieus wordt en ik aan KvK en ondernemer worden kan denken?
Mark de Vries 6 maanden geleden geplaatst
Voor Nederlandse netwerken wordt de payout gedaan inclusief BTW. Als jij BTW plichtig bent zul je die af moeten dragen. Voor je eigen administratie (die je als ondernemer verplicht bent om bij te houden) maak je een factuur voor die uitbetaling met alle informatie die de belastingdienst verplicht stelt.

Zolang je niet staat ingeschreven en dus niet als ondernemer wordt gezien door de BD, voer je de inkomsten op als inkomsten uit overig werk. Je hoeft dan geen administratie bij te houden, maar moet wel informatie over de bedragen kunnen geven als de BD daarom vraagt.

Over dit inkomen betaal je inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet. Sommige kosten mag je aftrekken zoals hard & software die je zakelijk gebruikt om die inkomsten te realiseren. Het verschil tussen de kosten en de inkomsten vul je dus in bij resultaat uit overige werkzaamheden.

Hier kun je checken wanneer je door de BD als ondernemer gezien kan worden:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/checken-of-ik-ondernemer-ben-voor-de-inkomstenbelasting

Als daar een ja uit komt zou ik gaan kijken naar een KVK inschrijving.
Barry de Leeuw 6 maanden geleden geplaatst
Bedankt Mark. Zo te zien heb ik eerst nog te maken met jouw 2e alinea (en 3e alinea hoort er ook nog bij wanneer je nog geen KvK-inschrijving hebt/ondernemer bent? Ik zal de cashouts naar mijn bankrekening in een excellijst bijhouden. Ik begrijp dat ik de kosten van Marketheme eraf kan halen :)

Nog 1 vraag: Bij TradeTracker staan mijn net 'verdiende' commissies op nog niet beschikbaar voor uitbetaling. Reden: Nog niet gefactureerd. Is dat iets wat door TradeTracker gedaan wordt?
Barry de Leeuw 6 maanden geleden geplaatst
Is er iemand die mijn laatste vraag kan beantwoorden?
reactie op @barrydeleeuw:
Boyd van Dongen Je krijgt pas betaald bij Tradetracker, nadat bij hun de factuur betaald is vanuit de merchant. Dus als jij een product promoot van merk X, moet merk X eerst de factuur aan TT betalen. Daarna krijg jij je fee.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Barry de Leeuw Helder :) Dankjewel
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 14 April 2020 om 22:52
Aantal lezers 94
Aantal reacties 8