Aandelen

Laatste reactie 16/01/2020 10:34 door Bas
· Markeren als ongelezen
Yvancka van den Brand 6 maanden geleden geplaatst
Hoi iedereen,

Ik zou graag willen beginnen met aandelen te kopen. Al veel artikelen gelezen maar ik snap er nog steeds niet veel van (ik weet wel wat het inhoud). Weet iemand een goed en duidelijk artikel (of kan het zelf uitleggen) zodat ik nog meer kan leren. En wat is nu precies de beste app voor dit?
Beste antwoord — gekozen door Yvancka van den Brand
Bas Vd 6 maanden geleden geplaatst
Wat snap je precies niet?

Maar voor iemand met weinig kennis zou ik gewoon aanraden om breed gespreide index fondsen te kopen. Wat voor een leek misschien al ingewikkeld klinkt.

Maar dat kan je heel makkelijk via www.meesman.nl 
Zij hebben slechts 5 fonden van breed gespreide index fondsen in aandelen.

Je zou bijvoorbeeld 100% in wereld aandelen kunnen beleggen (kan je makkelijk instellen als je een account hebt). Via automatische incasso koop je dan iedere maand aandelen van meer dan 6000 bedrijven.  ( https://www.meesman.nl/onze-fondsen/meesman-indexfonds-aandelen-wereldwijd-totaal )

Je meld je aan en bepaald hoeveel je iedere maand wil investeren (minmaal 100 per maand) en kiest dan je aandelen. Op de site staat nog wel meer uitleg en kan je ook je portfolio aanpassen als je bijv minder risico wilt nemen. Dat doe je door meer obligaties in je portfolio op te nemen.

Makkelijker wordt het niet.

Wil je iets lagere kosten dan kan je bij DeGiro of een andere broker kijken maar dan zal je zelf bijv. maandelijks moeten kopen en zelf bepalen wat je koopt. Ook daar heb je wereldfondsen of indexfondsen zoals de AEX of SP500 die je kan kopen.

Ik gebruik beide. Ooit begonnen met meesman toen ik er nog niet veel van wist en dat was gewoon duidelijk. Gaat nog steeds automatisch iedere maand van mijn rekening en heb er verder geen omkijken naar.
reactie op @bas-nl:
Yvancka van den Brand Dank je wel voor je antwoord Bas.

Hetgeen wat ik niet snap is waar ik naar moet kijken als ik een aandeel koop. Ik heb nu een demo account op plus500 om te oefenen en ik heb daar al 2069 euro winst zonder dat ik enig idee had wat ik aan het doen was. Dat is toch niet mogelijk?
6 maanden geleden

Beantwoorden

Bas Vd Tja kan ook meer dan geluk dan wijsheid zijn. Iets randoms kopen kan je hetzelfde resultaat geven.
Maar die korte termijn winsten/verliezen doen er niet echt toe. 

We zitten daarbij in een bull markt, vorig jaar de markt wel met 20% gestegen, dan is het niet heel ingewikkeld om winst te maken.
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Youri Klijn 6 maanden geleden geplaatst
@tradermark
Mark de Vries 6 maanden geleden geplaatst
Je hebt eigenlijk 2 opties als je wil gaan beleggen:

1. Actief
2. Passief

Bij optie 1 ga je de markt proberen te timen met als doel op de korte termijn (door op het juiste moment te kopen en te verkopen) winst te maken. Hiervoor zul je kennis nodig hebben en veel tijd moeten steken in studie en bijvoorbeeld het volgen van het nieuws.

Er zijn maar heel weinig mensen die het uiteindelijk lukt om hiermee een hoger rendement te maken dan de lange termijn stijging van de grote indexen. Vooral het psychologische aspect en discipline zijn struikelblokken.

Bij optie 2 investeer je elke maand in aandelen of andere assets met als doel voor de langere termijn rendement te maken. De tip van @bas-nl​ over indexfondsen hierboven is een van de mogelijkheden en voor 9 van de 10 beleggers de beste keus.

V.w.b. je overige vragen:

Weet iemand een goed en duidelijk artikel (of kan het zelf uitleggen) zodat ik nog meer kan leren?
Er is heel veel informatie te vinden op internet over beleggen. Onlangs heb ik een artikel geschreven over indexbeleggen dat aansluit op bovenstaande. Hierin vind je ook een tutorial:

https://tradewinst.nl/indexbeleggen/

En wat is nu precies de beste app voor dit?
Voor actief beleggen zul je een platform moeten hebben dat zich ook leent voor snelle handel. Voor passief beleggen kun je kiezen uit verschillende brokers zoals DeGiro of Flatex, waar je zelf kunt instellen wat je elke maand automatisch wil kopen. Bijvoorbeeld een indexfonds. Deze brokers hebben meestal ook een app. Voordeel is dat er geen tot weinig transactiekosten zijn.

Daarnaast zijn er nog een aantal dienstverleners en vermogensbeheerders waar je kunt beleggen. @bas-nl​ noemde Meesman. Grote voordeel hiervan is dat je er geen omkijken naar hebt en geen verleiding om toch zelf te gaan handelen (wat bij brokers wel kan). In ruil daarvoor betaal je wat meer transactie- en beheerkosten.

Mocht je meer vragen hebben over dit onderwerp, stel ze dan gerust! 😊
reactie op @tradermark:
Yvancka van den Brand Hoi Mark,

Hartelijk bedankt voor je antwoord! Ik ga dat artikel zeker lezen want ben echt heel erg geïnteresseerd in dit onderwerp. 

Verder heb ik nu een demo modus op plus500 om te oefenen met aandelen. Nu zie ik dat ik al 2069 euro winst heb. Dat is toch niet mogelijk??. Eerlijk gezegd keek ik alleen naar bedrijven die ik kende zoals netflix en Apple. Geen idee waar ik naar moet kijken als ik een aandeel wilt kopen.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Mark de Vries 6 maanden geleden geplaatst
@yvanckavandenbrand​ Plus500 is een CFD broker die geschikt is voor korte termijn trading. Met een CFD krijg je niet de onderliggende waarde in handen, maar sluit je met de broker een contract voor iedere trade waarbij je op een koersdaling of -stijging inzet. Dit gebeurt meestal met een hefboom, waardoor je met een relatief kleine koersbeweging al grote winsten (EN VERLIEZEN!) kunt realiseren. 

Daarnaast trade je nu op een oefen account van 50K. Dat in combinatie met de hefboom en een goede gok heeft je nu een flinke winst opgeleverd.

CFD's zijn niet geschikt als lange termijn belegging, omdat je met de hefboom eigenlijk een korte lening afsluit voor zolang je trade duurt. Over deze lening betaal je een overnight fee wanneer de trade langer dan 1 dag loopt. Deze fee betaal je elke nacht opnieuw.

Dit soort brokers zijn dus eigenlijk alleen geschikt voor intraday trading, waarbij een trade meestal niet langer loopt dan 1 tot enkele dagen.

Geen idee waar ik naar moet kijken als ik een aandeel wilt kopen
Dat betekent dat je nu 100% aan het gokken bent. Heeft dus ook niets met beleggen en traden te maken.

Dus stel jezelf de vraag; wil je voor de korte termijn actief leren traden en ben je bereid daar heel veel tijd en energie in te steken?

Als het antwoord ja is, dan vind je op mijn blog genoeg informatie om te beginnen.

Als het antwoord nee is, stop dan alsjeblieft met gokken en kies voor passief investeren voor de lange termijn.
Freek Strik 6 maanden geleden geplaatst
Hey Yvancka!
als je beheerd wilt beleggen kan dat goed bij semmie.
Semmie belegt jouw geld. Ze beleggen alleen in aandelen of Etf's die duurzaam zijn. (ik verwacht dat dit soort bedrijven ook het meest gaan stijgen aangezien heel de wereld bezig is met duurzaamheid).
Je kan bij hun kiezen uit drie verschillende onderdelen, namelijk:
1. 25% obligaties en 75% aandelen
2. 50% obligaties en 50% aandelen
3. 75% obligaties en 25% aandelen
voor vragen kun je gewoon hieronder een reactie plaatsen!
Groet: Freek
reactie op @freekstrik:
Yvancka van den Brand Ik zal eens gaan kijken bij Semmie dank je wel! 
6 maanden geleden

Beantwoorden

Freek Strik 6 maanden geleden geplaatst
Hey Yvancka!
Een goede manier om te oefenen is met Libertex of plus500. Je investeert hiermee met (nep) geld om te oefenen en de markt steeds beter te laten begrijpen. Ben hier zelf ook mee bezig geweest maar merk dat ik gewoon naar de statistieken van het bedrijf kijk en kijk of ze zullen gaan groeien of dalen.
reactie op @freekstrik:
Yvancka van den Brand Klinkt heel simpel! Maar ik denk dat onderzoek niet heel verkeerd zal zijn^^
6 maanden geleden

Beantwoorden

Mark de Vries 6 maanden geleden geplaatst
@freekstrik​ Ja ik ken Semmie en het zal ongetwijfeld een leuke club zijn. Maar je betaalt ongeveer 1% per jaar aan kosten. Die 0.7% + 0.24 + een dividendlek op een aantal fondsen.

1% lijkt weinig, maar deze portefeuilles kun je heel gemakkelijk zelf samenstellen voor 0.25 tot 0.50%. Dat scheelt dus minimaal 50% in de kosten!

Betalen voor gemak begrijp ik, maar dit is imo teveel.
reactie op @tradermark:
Yvancka van den Brand Hoi Mark, 

Ik heb de afgelopen 2 dagen over je website lopen struinen en ik kan nu eerlijk zeggen...... ik snap het!! Alles wat ik nodig had was een video van jou waarin je op het plus500 platform precies liet zien wat je deed en wat het allemaal inhield. Super bedankt daarvoor! 
6 maanden geleden

Beantwoorden

Mark de Vries 6 maanden geleden geplaatst
@yvanckavandenbrand Tof dat je wat aan mijn info hebt! :) Maar geloof me er zit een groot verschil tussen een platform "snappen" en daadwerkelijk winstgevend leren traden. 

Ik wil je niet ontmoedigen, maar houd op zijn minst rekening met een aantal maanden voor je een strategie en de mentale aspecten de baas bent.

Day traden is een van de moeilijkste manieren om geld te verdienen en zeker geen Get Rich Quick verhaal. Het heeft mij jaren gekost voor het kwartje viel. Daarvoor heb ik vooral geld verloren en zelfs 1 account opgeblazen. Was in verhouding met wat ik nu doe niet heel veel, maar het geeft wel aan hoe het kan gaan.

Slechts 10 tot 20 procent maakt consistent winst. Dat betekent dat de grote meerderheid dus verliest. Daarom is risk management eigenlijk het allerbelangrijkste.

Stay safe!
reactie op @tradermark:
Yvancka van den Brand Hoi Mark,

Helaas net mijn baan verloren dus dat oefenen zal zeker goed komen. Niet handelen in aandelen met geld wat je nodig hebt (les nummer 1) toch bedankt voor de waarschuwing!
6 maanden geleden

Beantwoorden

Bas Vd Denk 10-20% nog best een optimistisch schatting is :) 

Passief beleggen daarin tegen zou 99%+ op lange termijn winst mee moeten kunnen maken.

Echter is passief beleggen niet iets wat je rijk gaat maken op korte termijn. Je zou imo toch een business moeten opstarten die er voor zorgt dat voor voldoende cashflow dat je er genoeg in kan stoppen. 
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 January 2020 om 19:40
Aantal lezers 92
Aantal reacties 17